DE WERELD NU

NL2021 – ‘kiespas’ en peilingwijzers

Bedreigingen, eenheid van prijs, een land van deugers, Academisch tuig, Stalinisme, Duitsland, Applestore overval, Olympische Spelen, Rechters, wereldregering, Oekraïne, Therapeutenangst, Qatar, Cultuur en politiek, Onveilig, basis, Politiek, Zwart, Overlast, Vrouwen en kinderen

Het is niet zo dat ik voor NL2021 echt een hulpmiddel als een Partijpeiler nodig heb, maar benadering daarvan bleek interessant genoeg te zijn om te bekijken hoe men er mee om gaat, en welke heikele punten politiek worden verwacht voor de komende vijf á tien jaar.

Hoe men daar bij het notoir onbetrouwbare KiesKompas mee om gaat beschreven wij op VoL vorig jaar al, en ik heb niet de behoefte die ervaring te herleven. Ook de berichtgeving van de NOS – waarbij Krouwel cs opnieuw veel aandacht kregen – maakte dat andere bronnen interessanter lijken dan ooit. De Partijpeiler is een interessanter stukje werk dat aangaande. Men heeft gekeken daar hoe aan NL2021 deelnemende partijen het er de afgelopen vier jaar vanaf brachten op punten die we ons nog herinneren als relevant, en van belang.

Dat geeft aardige resultaten. Mijn eerste voorkeur kwam er niet uit, maar dat was niet schokkend. Sinds ik bij het Kieskompas ooit het advies kreeg PvdA te stemmen kan op dit gebied niet veel me nog verbazen. Ook, het relatieve belang dat je toekent aan onderwerpen is in mijn geval zo persoonlijk, dat je van geen enkele stemadviesconstructie mag verwachten dat die daar naar mijn genoegen voldoende rekening mee houdt. Het wordt dus weer PVV, want FvD is geen optie. Partijen met ideologisch overspannen toekomstvisioenen (ik heb beloofd daar morgen op terug te komen) zijn notoir gevaarlijk naar mijn oordeel. De PVV is gezond reactionair. Dat past me wonderwel.

Over passend gesproken: bij de Partijpeiler blijk ik ook nergens zoveel afstand van te nemen als van D66. Dat de PvdA de afgelopen jaren ook in de oppositie zat zal daar ook wel een rol in hebben gespeeld. Ook dat komt allemaal sterk overeen met mijn al bestaande beeld. Naar de rest heb ik niet meer gekeken, moet ik eerlijk toegeven. Het etatisme van de 21e-eeuwse VVD doet me walgen, en interessante mensen (compenserende factor) staan er op die lijst evenmin nog.

Over etatisme gesproken: het woord kiespas doe me zo mogelijk nog dieper walgen dan het etatisme van de VVD. Een kiespas suggereert een ‘vergunning’. Een gunst. Als democratie een gunst wordt, haak ik af. Leve de revolutie is dan nog het enige redelijke alternatief.


Meer over NL2021 leest u hier.

 

8 reacties

 1. Karina schreef:

  Ik heb één stemwijzer gedaan. Dat was die van de Volkskrant. Er worden vragen voorgeschoteld over onderwerpen van de afgelopen 4 jaar en de stemming hiervan door de partijen.

  Op nummer 1 kwam de PVV
  Gevolgd door FvD op de 2e plaats.

 2. Cool Pete schreef:

  Wie “kieswijzers” doet, is te lui om zelf te onderzoeken, na te denken en te beslissen.

  Alle “kieswijzers” zijn gebonden en ge-biased : manpulatie, dus.

 3. Willie schreef:

  De kiezers fraude wordt naar de laatste peiling toe geschreven gezien de plotselinge onzinnige stijging van D66.Het stinkt nu al met de post stemming.

 4. Henk Bessels schreef:

  @Willie, wat vrees ook ik dit, en met grote vreze. Het is al een tijd lang door Ollongren ingezet en dat per post stemmen geeft het laatste zetje. Niets zal me nog verbazen, we zijn reddeloos.

 5. Willie schreef:

  Henk Bessels deze dagen eens El Chapo op Netflix gekeken het is het wat de corrupte politiek en media betreft of ik zit te kijken naar Nederland. Want wie nog denkt dat P..F. niet georganiseerd is opgeruimd is wel eg naïef..

 6. Willie schreef:

  2.4 miljoen post stemmen dat stinkt

 7. Realist1966 schreef:

  Willie, volgens cbs waren er eind 2020 ongeveer 2.369.000 70+ers. Als er 2,4 miljoen poststemmen binnen zijn gekomen, heeft 100% van die leeftijdscategorie gestemd. Vrijwel iedere 70+er die ik ken, gaat echter zelf stemmen. Gaan de briefstemmen het gemiddelde opkomstpercentage te boven, dan is dat zeker verdacht.

 8. Frans Groenendijk schreef:

  Waar was dat te zien of te horen, van die opkomst van 100% van de 70-plussers? (Ik volg weinig MSM)

  NB: in de wetgeving rond SARS-COV-2-verkiezingen wordt ook de term ‘stempluspas’ gebruikt. Die term hint –onbedoeld neem ik aan– naar een pijnlijke uitnodigingen tot fraude: mensen die zowel per post stemmen als op woensdag in het stembureau.