DE WERELD NU

Afstand nemen? Hoe werkt dat nu eigenlijk??

fout, maar ik deug toch

Dat afstand nemen schijnt heel groot te geworden te zijn. De Rabouduniversiteit te Nijmegen nam vandaag afstand van haar eigen hoogleraar psychologie Roos Vonk. Maar wat betekent afstand nemen nu eigenlijk precies?

Kijk, persoonlijk heb ik niks met Roos Vonk. Toen ze er ooit bovenop dook toen collegafantast Diederik Stapel met een onderzoek kwam waarin werd beweerd dat vlees eten agressiever maakt, moest ik onwillekeurig denken aan mijn eigen claim to fame, en als gorilla ben ik strikt vegetariër. Maar ik houd daarvan nu afstand, afstand nemen is daarom niet meer nodig. Maar wat dat CvB in Nijmegen nu precies bedoelt met afstand nemen? Ik kwam er niet uit.

Kijk, afstand nemen is in mijn beleving iets dat je met een deurwaarder regelt. Zo’n man belt aan, je slikt je trots in en je laatste banaan, dan doe je open en hij neemt alles mee wat je bezit. Dan hoef je niets eens afstand te doen, dat wordt allemaal geregeld. Maar zoals ik het begreep blijft Roos Vonk gewoon hoogleraar in Nijmegen. Niemand die haar meeneemt, afstand is geen afstand in Nijmegen. Nogmaals, zelf houd ik tegenwoordig liever afstand tot hysterische vrouwtjes, dus dat men haar bij de Radboud niet laat gaan is een blessing in disguise.

Maar wat dat afstand nemen dan in houdt is niet eenvoudig te bevatten voor een simpele mensaap. En ik heb zo’n vermoeden dat meerdere aapmensen dat met mij net zo voelen. Want het is niet eens de tweede keer dat de Radboud afstand neemt van Roos Vonk, maar al zeker de derde.

Het gekke is dat dat afstand nemen in Nijmegen ook altijd vergezeld gaat van een berisping. Dat doet de verkeerspolitie tegenwoordig heel wat rigoureuzer. Als je in het verkeer niet voldoende afstand houdt krijg je geen berisping maar een prent. Zover is men in Nijmegen absoluut nog niet, lijkt het. Dus ik vraag me af wat dat voor universiteit is, die zo achter de feiten aanloopt. Was men alleen gewoon bang voor voormalig mediamogol Frits Barend en was dit een goedmakertje, of is er een diepere reden dat men Vonk nog steeds aanhoudt. Niet vanwege haar wetenschappelijke kwaliteiten in ieder geval. Maar dat er toch wel weer een vierde keer een explosie komen zal valt eenvoudig te voorspellen. Eén vonkje…

5 reacties

 1. Cool Pete schreef:

  Die academici tegenwoordig, VERVELEN ZICH VRESELIJK. Iets anders is er niet van te
  maken; er komt niets zinnigs uit.

 2. carthago schreef:

  Waarschijnlijk gaat mevrouw vonk binnenkort onthullen dat mohammed een psychopaat was.

 3. Daan schreef:

  Ik houd altijd wel van de spelling ‘ik houdt’ (3e zin, 2e alinea). Het geeft een beetje derde-persoonssjeu aan de eerste persoon. Dat geeft de ‘ik’ iets koninklijks. Mooi!

 4. Hannibal schreef:

  @Daan
  De redactie zegt nederig dank en mea culpa. Dat horen wij er uit te vissen.

 5. Jaantje schreef:

  Ach afstand nemen doe je van een persoon als die je fysiek te na komt is veiliger en overzichtelijker.
  Afstand nemen zoals de schrijver het bedoelt zal afstand zijn van deze of gene (R.Vonk) haar daden/uitspraken?
  Met andere woorden de Radboud uni neemt afstand van de uitspraken van mevrouw R.Vonk men kan zich dus niet vinden in die uitspraken en wil er niet mee geassocieerd worden.
  Een gedwongen in beslagnamen van de deurwaarder hiermee vergelijken is apekool.